logo

Агенција за промоција и поддршка на туризмот

 
Соопштенија
Македонија е скапоцен камен што допрва треба да се претстави на европскиот пазар
Владината Агенција за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија (АППТ), предводена од Директорот Лела Крстевска, во Охрид оствари средба со топ менаџментот на ТУИ. На средбата се разговараше на повеќе теми од областа на туризмот меѓу кои и досегашните искуства кои произлегуваат од успешната соработка со овој голем меѓународен туроператор.   повеќе ...
Започна првата регионална конференцијата за активен туризам во Европа, АдвенчрНЕКСТ-Балкан
Речиси 300 претставници од повеќе од 30 светски дестинации – вклучувајќи и 12 дестинации од Југоисточна Европа денес се собраа во Охирд за АдвенчрНЕКСТ-Балкан (AdventureNEXT-Balkans) - прва конференција за активен туризам во Европа која е посветена на Балканскиот полуостров. На конференцијата гостите истражуваат нови можности за стимулирање на развојот на туризмот на краток и долг рок.   повеќе ...
АППТ на саемот за туризам во Ниш
На 17-тиот по ред саем за туризам во Ниш, Србија, Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија ја претставува туристичката понуда на Македонија заедно со повеќе од 140 излагачи од земјата и регионот. Покрај активниот одмор што е главна тема на саемот, оваа година акцентот е ставен на гастрономската и винската понуда, со што за време на меѓународниот саем за туризам во Ниш (26-28 Април 2016) посетителите имаа можност да дегустираат македонски ајвар, сирење и вино.   повеќе ...
АППТ на саемот за туризам во Косово
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ) на Република Македонија за прв пат учествува на интернационалниот саем за туризам во Косово, кој се одржува по 8-ми пат, и е посетен од околу 15 000 гости. Овие два дена (21-22 Април 2016), туристичката понуда на земјите од регионот се претставува на саемот за туризам “Travel Fair” во Приштина, Косово.   повеќе ...
Норвешки тур оператори во посета на Македонија
Норвешки тур оператори беа во посета на Македонија, во текот на изминатиов викенд, кои беа предводени од Агенцијата за промоција и поддршка на туризам на Република Македонија. Истакнати имиња од туристичката индустрија на Норвешка како Travel Invest, Temareiser Fredrikstad, Tele-Tur AS, Aktive Fredsreiser, Travel for peace, но и туристичка асоцијација ANTOR остварија средби со 30 компании од приватниот сектор на Р.М.   повеќе ...
ДО ПОДОБРА ПРОМОЦИЈА ПРЕКУ ЈАКНЕЊЕ НА КАПАЦИТЕТИТЕ НА АГЕНЦИЈАТА ЗА ТУРИЗАМ
Според долгогодишниот прв човек на словенечкиот и европски туризам, Македонија треба да продолжи и уште повеќе да ги интензивира инвестициите и брендирањето на Македонија како една уникатна нова европска држава, со неверојатни ресурси и богата традиција. Според него, доколку тоа се направи во соработката со приватниот сектор кој може да даде најголем придонес, Македонија сигурно ќе стане една уникатна земја каде што сите со задоволство ќе доаѓаат.   повеќе ...
АППТ на саемот за туризам во Москва
На саемот за туризам во Москва, Руска Федерација (Mitt, 23-26 Март 2016 година) Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија (АППТ) и оваа година традиционално го промовира туристичкиот потенцијал на земјава. Со волонтерска поддршка од македонски студенти во Русија, штандот на Македонија привлече големо внимание со промоцијата на религиозниот, културниот, кулинарскиот и винскиот туризам, но атракција беа и послуженото вино, сирење и ајвар.   повеќе ...
АППТ на саемот за туризам во Берлин
ITB Германија, еден од најголемите саеми за туризам во светот оваа година го одбележа 50-от јубилеј спојувајќи различни дестинации во еден град - Берлин. Делегација на Агенција за поддршка и промоција на туризам привлече бројни посетители на штандот на Република Македонија, претставувајќи ја културата, историја и традицијата на нашата земја, работи кои се во фокусот на интересот на германците.   повеќе ...
Директорката на АППТ Лела Крстевска дел од Светскиот туристички форум Луцерн Тинк Тенк во Баку
Четврти пат по ред Светскиот туристички форум Луцерн Тинк Тенк 2016 (5-ти и 6-ти Март 2016 година), собра ексклузивна група од 30 влијателни личности од туристичката индустрија од целиот свет за да разговараат за двигателите на успехот за земјите во развој. За земја домаќин на форумот е избран Азербејџан, како пример за земја во развој која нуди совршени услови за одржување на плодни дискусии.   повеќе ...
АППТ на саемот за туризам во Будимпешта
За прв пат македонската култура, историја и природа од 3-ти до 6-ти Март 2016 година Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот ги претставува пред унгарските туристи на саемот за туризам во Будимпешта, Унгарија. Саемот за туризам во Унгарија е помогнат од страна на кинеските туристички власти и се донесени голем број на кинески туроператори кои се заинтересирани за кружни тури на балканот.   повеќе ...
АППТ на саемот за туризам во Белград
Од 18 до 21 Февруари 2016 година Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија ја претставува туристичката понуда на Македонија на саемот за туризам во Белград, Србија.   повеќе ...
АППТ на саемот за туризам во Софија
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија (АППТРМ) од 11-13-ти Февруари 2016 година е дел од 33-тото издание на меѓународната саемска манифестација за промоција на туристичката понуда во Софија, Бугарија - HOLIDAY&SPA EXPO 2016.   повеќе ...
АППТ на саемот за туризам во Брисел
Во наредните неколку дена Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот ја промовира Македонија пред белгиските туристи на саемот за туризам во Брисел. Тур операторот Томас Кук-Белгија ја зајакнува својата соработка со македонските тур оператори со што Македонија веќе се најде на нивниот продажен каталог за 2016 година. Од Томас Кук - Белгија велат дека расте и интересот за Македонија од страна и на нивната продажна мрежа во светот.   повеќе ...
Предлог национална мрежа на планински патеки на Република Македонија
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија, согласно годишните Програми за промоција и поддршка на туризмот, предвидуваше реализација на повеќе проекти во рамките на поддршката на туризмот, од кои како еден од најзначајните проекти е проектот “Планински патеки“.   повеќе ...
АППТ на саемот за туризам во Истанбул
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија ја претставува Македонија на 20-тото издание на саемот за туризам ЕМИТТ во Истанбул, Турција (28-31 Јануари 2016година). На саемот каде 71 држава од светот ќе го престави својот туристички потенцијал се наоѓа и македонска делегација која како и сите изминати години, така и оваа, со дизајнот на штандот прилагоден за интересот на Турците привлече огромен број на посетители уште првиот ден.   повеќе ...
АППТ на саемот за туризам во Љубљана
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија за првпат се претстави на саемот за туризам во Љубљана, Словенија (NatourAlpeAdria) кој трае од 27-ми до 30-ти Јануари 2016 година, а се организира по 9-ти пат.   повеќе ...
Активниот туризам предизвик за Македонија и земјите од Балканот
Македонија преку практикување на активен туризам ќе се обиде да стане лидер во туристичката дејност во регионот на Југоисточна Европа. Меѓународното здружение за активен туризам одржа обука за обезбедување на дополнителна поддршка.   повеќе ...
АППТ на саемот за туризам во Утрехт
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на саемот за туризам во Утрехт, Холандија кој се оддржува од 13-17 Јануари, ги промовира убавините на Македонија по 6ти пат.   повеќе ...
Adventure NEXT Balkans (Ohrid, Macedonia) may 10-12, 2016
The Adventure Travel Trade Association (ATTA) and our host destination partner Macedonia (officially, “The Agency for Promotion and Support of Tourism in Macedonia”) are pleased to showcase the adventurous side of the Balkans.During the inaugural specialized regional conference on responsible adventure tourism called AdventureNEXT event   повеќе ...
АППТ на саемот за туризам во Лондон
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Макeдонија (АППТ) по втор пат ја претставува туристичката понуда на Македонија на најголемиот саем за туризам во Лондон, Англија (WTM). Делегација од Македонија предводена од Директорот на АППТ, г-ѓа Лела Крстевска, за време на свечената вечера организирана од CNN оствари бројни средби со Директори на владини агенции за туризам од Нигерија, Гватемала, САД, Унгарија, Белорусија, Словачка, Сејшели и др.   повеќе ...
Корекција на датум
Со цел да се исполнат очекуваните стандарди Јавната објава на Рамката за управување со животната средина и Рамката за управување со раселувањето – Проект за локална и регионална конкурентност во туризмот (ПЛРКТ) во Македонија е продолжено до 5ти ноември 2015 година.   повеќе ...
ЈАВЕН ПОВИК
ЗА ПРЕЗЕНТАЦИЈА НА ДОКУМЕНТИТЕ: РАМКА НА ПОЛИТИКИ ЗА ПРЕСЕЛУВАЊЕ ЗА Проектот за локална и регионална конкурентност во туризмот (ПЛРКТ) во Македонија И РАМКА ЗА ОЦЕНКА НА ВЛИЈАНИЕТО ВРЗ ЖИВОТНАТА СРЕДИНА НА Проектот за локална и регионална конкурентност во туризмот (ПЛРКТ) во Македонија.   повеќе ...
Јавно објавување на Рамката за управување со животната средина и за управување со раселувањето
Кабинетот на заменикот на претседателот на владата за економски прашања (КЗПВЕП) го објавува Проектот за локална и регионална конкурентност во туризмот (ПЛРКТ) во Македонија. Проектот ќе биде финансиран со дотација од Европската Унија во рамки на Програмата ИПА II. Главната цел на овој проект е да се подобри придонесот на туризмот за локалниот економски развој и да се подобри капацитетот на владата и на јавните агенции за поттикнување на растот на туризмот и подобрување на управувањето со дестинациите во Македонија.   повеќе ...
Shpalosje publike e Kornizës për Menaxhimin me Mjedisin Jetësor dhe Menaxhimin me Ristemimin – Proje
Kabineti i Zëvendës Kryeministrit për Çështje Ekonomike (KZKÇE) shpall Projektin për Konkurrueshmëri Lokale dhe Rajonale në fushën e Turizmit (PKLR) në Maqedoni. Projekti do të financohet nga një grant i Bashkimit Evropian nën Programin IPA II. Qëllimi kryesor i Projektit është të rrit kontributin e turizmit në zhvillimin ekonomik lokal dhe të ngrit kapacitetet e agjencive publike dhe qeveritare me qëllim nxitjen e rritjes së turizmit dhe lehtësimin e menaxhimit të destinacioneve në Maqedoni.   повеќе ...
Public disclosure of Environmental Management and Resettlement Management Framework - Local and Regi
Cabinet of the Deputy Prime Minister for Economic Affairs (CDPMEA) announces the Project Local and Regional Competitiveness Project in Tourism (LPRC) in Macedonia. The Project will be funded by European Union grant under the IPA II Programme.   повеќе ...
Arkia Fly од Израел почнува со чартери кон Македонија
Тим предводен од Генералниот Директор на Arkia Itnernational, г-дин Дуду Макхлаб во соработка со г-дин Серкан Карахатај од TAV Airports holding, денес на состанок со Директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија, г-дин Кристијан Џамбазовски, ја потврди својата намера за чартер летови кон Охрид почнувајќи од 01 Јуни 2016 година.   повеќе ...
Македонија претставена како следна дестинација за активен туризам на светскиот самит во Чиле.
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот предводена од директорот Кристијан Џамбазовски учествуваше на Самитот за активен туризам во Пуерто Варас во Чиле кој се одржа од од 05 до 09 октомври 2015 година.   повеќе ...
Италијанските туристи заинтересирани за македонскиот туристички производ
генцијата за промоција и поддршка на туризмот има заеднички саемски настап со туристичкото стопанство од Македонија на изложбен штанд кој ги истакнува главните туристички потенцијали на нашата земја на туристичкиот бизнис саем “TTG Incontri” кој се оддржува во Римини, Италија од 08-10 Октомври, 2015 година.   повеќе ...
Македонија отсега на Google Street View
Почнувајќи од денеска можете виртуелно да го истражувате центарот на Скопје, да шетате низ Битола или да му се восхитувате на Охрид – градот на бисерите со лансирањето на новата Street View галерија во Македонија.   повеќе ...
Македонија на мапата на балканските туристички тури
Во овие екскурзии се вклучени гости од земјите од ЕУ како што е Австрија, Полска, Германија, Швајцарија, Велика Британија, но и од Турција, Америка и Австралија   повеќе ...
Известување за Интернационални саемски манифестации за туризам за месец март 2016 година
Почитувани, Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија ве известува дека во месец март 2016 год ќе учествува на следните интернационални саемски манифестации:   повеќе ...
Македонскиот туристички производ за прв пат промовиран на саемот за туризам во Париз
Mакедонскиот туристички производ е промовиран за прв пат на саемот за туризам “IFTM-Top Resa” во Париз, Франција кој се одржува од 29.09 до 02.10.2015 година.   повеќе ...
Одбележан Светскиот ден на туризмот- 27 Септември
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот Ви го честита Светскиот ден на туризмот со желби за многу понатамошни успеси во вашата дејност, а во насока на подобрување на туристичката понуда во Република Македонија.   повеќе ...
Планот е до 2020 година бројот на туристи да биде 1 милион со остварени 3 милиони ноќевања
Во комплексот „Македонско село“ во Нерези со пригодна церемонија денеска беше одбележан 27 Септември - Светскиот ден на туризмот.   повеќе ...
Registration Opens for Europe’s Inaugural Regional Conference: AdventureNEXT Balkans
(SEATTLE) September 23, 2015 – Between May 10 – 12, 2016, Ohrid, Macedonia, will serve as host to AdventureNEXT Balkans, a new, 300-delegate event produced and led by the Adventure Travel Trade Association (ATTA; www.adventuretravel.biz)   повеќе ...
Претставници на АНТОР и новинари од Норвешка на информативно патување во Македонија
ретставници на АНТОР (Асоцијација на тур оператрори и туристички работници од Норвешка) и новинари од Норвешка се на неколку дневно информатино патување во Македонија.   повеќе ...
Според јапонските туроператори, Охрид меѓу 30-те најубави места во Европа
По предлог и номинација од страна на македонската Амбасада во Токио, оваа година во конкуренција на 169 земји беше избран Охрид меѓу 30-те најубави места во Европа од страна на јапонските тур оператори.   повеќе ...
Македонија во Француски медиуми
Првото видео објавено во Француско Travel Trade emagazine ова утро за Македонија   повеќе ...
Во јули за 16,1 процент повеќе странски туристи
Бројот на туристите во јули годинава во Македонија изнесувал 119.742, а на ноќевањата 520.283. Во однос на јули лани статистиката евидентира раст на туристите за 11,7 проценти, а кај ноќевањата за 8,6 проценти.   повеќе ...
Продуцентска куќа од САД снима промотивен материјал за туристичката понуда на Македонија
Продуцентска екипа од САД, предводена од продуцентот и експерт за туризам Дејвид Хофман, престојува во Македонија каде собира материјал за изработка на видеа и репортажи наменети за промоција на Република Македонија како туристичка дестинација, пренесе МИА.   повеќе ...
Известување за Интернационални самски манифестации туризам за месец јануари и февруари 2016 година
Почитувани, Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија ве известува дека во месеците јануари и февруари 2016 год ќе учествува на следните интернационални саемски манифестации   повеќе ...
Македонија станува ветувачка земја за хотелските брендови
Познатиот светски познат хотелски бренд "Ибис" од неодамна почна со работа и во Скопје. Со тоа, Македонија вброи меѓу 61 европска земја што го има овој бренд, кој е дел од групацијата "Akoр hotels"   повеќе ...
Најголемиот туроператор „Томас Кук“ почнува со работа во Македонија
„Томас Кук“ е најголемиот и најстар туроператор во светот, со седиште во Англија. На 5 август годинава претставници на компанијата ја посетија Македонија   повеќе ...
Тур оператори од Турција и членки на ТУРСАБ во посета на Македонија
Делегација од Турција предводена од претседателот на регионалниот совет на ТУРСАБ- Асоцијација на тур оператори од Турција, г-дин Мехмет Акус, заедно со уште осумнаесет тур оператори и нивни членки, од денеска се во официјална   повеќе ...
27 септември е Светскиот ден на туризмот!
И оваа година, на 27ми Септември ние сакаме да зборуваме за туризам. Помогнете ни да се зголеми свесноста за значењето на туризмот во државата и ширум светот и да создадеме подобар свет за сите нас. #1billiontourist #WTD2015.   повеќе ...
Претставници на англискиот тур оператор „Thomas Cook Group“ во Македонија
Претставници на најголемиот и најстар тур оператор во светот „Thomas Cook Group“ од Англија од денеска се во постета на Македонија, соопштија од Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот(АППТ).   повеќе ...
Туристичкиот производ на Македонија за прв пат претставен на меѓународниот туристички Б2Б саем “RDA
Во организација на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот за прв пат Македонија и туристичките агенции од земјава, ќе ги претстават туристичките потенцијали на меѓународниот туристички Б2Б саем   повеќе ...
Motociclismo” сними видео за мото-тури низ Македонија
Претставници на Магазинот “Motociclismo” едно од најстарите списанија за мотоциклизам во светот, деновиве беа на информативо патување во Македонија, каде снимија видео видео за мото-тури низ државата.   повеќе ...
"Рајанер" потврди – планира да лета до скопскиот аеродром
Европскиот најфреквентен нискобуџетен авиопревозник, "Рајанер" ја потврди својата намера дека планира да воспостави авиолинии кон Македонија, односно до скопскиот аеродром "Алескандар Велики", пренесува порталот "Екс-ју Авиејшн њуз".   повеќе ...
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на 18 Јуни во Софија Бугарија организираше “Денови на
На наше задоволство партнерите и пријателите од Бугарија, тур оператори и претставници на медиумите се наши гости и ова е можност за зајакнување на нашите партнерски односи и создавање на нови.   повеќе ...
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на 26 Јуни во Ниш, Србија организираше “Денови на мак
На 26 Јуни во Ниш, Србија се одржа средба со туристички работници, туристички агенции, туроператори и медиуми во организација на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Македонија.   повеќе ...
“Денови на македонскиот туризам” во Софија
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот во четврток навечер во Софија ќе организира “Денови на македонскиот туризам”, пред партнерите и пријатели од Бугарија, тур оператори и претставници на медиумите.   повеќе ...
Македонија земја домаќин на мото-тура за претставници на Магазинот “Motociclismo” од Италија
Денес, Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот оддржа прес конференција на која објави дека имаме задоволството Македонија да биде домаќин на информативно патување за претставници на Магазинот “Motociclismo” едно од најстарите списанија за мотоциклизам во светот кое одбележува 100 годишен јубилеј со патување низ нашата земја.   повеќе ...
Македонија e идеална земја за мото-туризмот
Италијанскиот магазин "Motociclismo", кој е еден од најстарите во светот, прослави 100 години постоење со патување низ Македонија.   повеќе ...
Покана за B2B средба со тур оператори од Германија и Турција
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот Ве поканува на B2B средби со тур оператори од Германија и менаџери на ТАВ аеродромите -Турција   повеќе ...
Нови хотели за повеќе посетители во туристичките центри во Македонија
Со изградба на повеќе хотелски комплекси ќе се збогатува понудата во туристичките центри во Република Македонија, а со цел да се зголеми бројот на посетители.   повеќе ...
Нови директни авионски линии.... Скопје - Барселона два пати неделно!
Нови директни авионски линии од Скопје и Охрид до седум европски метрополи со нискобуџетската „Виз ер“. Од скопскиот „Александар Велики“ нови линии до Барселона, Осло, Нинберг, Хамбург и Фридихшафен, а од Охридскиот аеродорм „Св. Апостол Павле“ до Базел и до Лондoн.   повеќе ...
Information
The Ministry of Interior of the Republic of Macedonia hereby informs the citizens, tourist organizations and tour operators that the political situation in the Republic of Macedonia is stable, and the safety of all citizens and visitors is guaranteed   повеќе ...
Предмет: Формирање на туристичка инспекција
На иницијатива на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија, на седумдесет и шестата седница на Владата на Република Македониа оддржана на 26ти Мај 2015 година, се одлучи да се формира туристичка инспекција.   повеќе ...
Известување
Информираме дека на веб-страната на МНР е поставено известување за политичко безбедносната состојба во РМ.   повеќе ...
Вонредна седница на Советот на АППТ
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Р.Македонија поради промената во состојбите кои влијаат на туризмот и откажување на резервациите во текот на последните неколку дена од повеќе странски партнери, ќе биде свикана вонредна седница на Советот на АППТРМ.   повеќе ...
Итна седница на Советот на АППТ
Поради промената во состојбите од час во час и откажување на резервациите во текот на денешниот ден од повеќе странски партнери, ќе биде свикана итна седница на Советот на АППТ со цел да се превземат мерки и активности за надминување на актуелната ситуација.   повеќе ...
„Летање во природа“ – Zip Line нов туристички производ
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Р Македонија реализирајќи ја својата програма за 2015 во делот на поддршка на туризмот на 12.05.2015 година (вторник) оствари работна средба со директорот на Националниот Парк Маврово Онер Јакуопоски, на која се предаде комплетна документација во вид на основен проект за „Летање во прирда“ (Zip Line).   повеќе ...
Announcement
In the last few days Republic of Macedonia has survived difficult moments. Armed criminal group created threat to the safety and security of the citizens but with appropriate and decisive police reaction criminals were neutralized and the danger completely removed.   повеќе ...
Известување
Во изминатиов период Македонија преживеа тешки моменти. Вооружена криминална група создаде закана по безбедноста на граѓаните на што полицијата реагираше соодветно и решително. Кримниналната група беше неутрализирана, а опасноста целосно отстранета.   повеќе ...
“Араб Инвестор" ги разгледува бизнис и туристичките потенцијали на Македонија
Министерството за надворешни работи на Р.Македонија и Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот во соработка со НЕ Сашо Ташевски, првиот Амбасадор на РМ во Абу Даби го поддржаа гостувањето и посетата на Македонија на генералниот директор на списанието “Arab Investor”, г-дин Nazim Mohammad Mahmood Sabbah.   повеќе ...
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот ја негува релацијата со стопанството
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија заедно со претставници од Проектот ИМЕ финансиран од “ Swisscontact” Швајцарија одржаа средба со претставници од Општина Охрид, туристичкиот кластер, локалната туристичка комора, туристички агенции, туроператори и од представници од хотелиерската асоцијација - ХОТАМ.   повеќе ...
Меѓународен саем за туризам – Скопје Травел маркет 2015.
Од 7ми до 10ти Мај во Скопје се оддржува 5-от по ред Меѓународен саем за туризам – Скопје Травел маркет 2015.   повеќе ...
Првите туристи од Бенелукс утре ќе пристигнат во Охрид
Проценките на „Корендон“ и на „ТУИ Аркетравел“ се дека во текот на летната сезона 2015 на охридската ривиера и во Македонија ќе летуваат некаде околу 25 илјади туристи од Холандија, Белгија и од Луксембург   повеќе ...
Македонија е најбрзо растечка земја во Европа во туризмот
Македонија е една од најбрзо растечките држави во Европа во областа на туризмот. Ова е оценката на претставникот на Светската туристичка организација кој деновиве учествува на конференција на тема за развој на винскиот туризам. Ако се споредат статистичките податоци за 2014 година, со оние од минатото може да се видат извонредни резултати, вели Кристофер Ибзен, заменик-регионалниот директор на Светската туристичка организација, пренесува Лидер.   повеќе ...
Бизнис средби со австриски тур оператори за отварање на нов туристички пазар
Согласно програмските активности на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот за 2015 година и можноста за отварање на нови туристички пазари од 20-23.04 во Австрија, АППТРМ –Агенцијата за промоција и подршка на туризмот на Македонија ќе учествува на бизнис настан „An Evening with THE Experts“ кое вклучува презентации и бизнис средби со австриски тур оператори.   повеќе ...
Тур оператори од Русија остварија B2B средби со туристичкото стопанство на Македонија
Денес 21.04.2015 во работните простории на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот тур оператори од Русија одржаа B2B средби со претставници на АППТРМ и со туристичкиот сектор од Македонија.   повеќе ...
Македонија – нова туристичка дестинација за Французите
Позитивниот тренд на зголемувањето на бројот на француските туристи се очекува да продолжи и годинава, па неслучајно нискобуџетната компанија Виз Ер го зголемува бројот на летовите од аеродрoмот Бове кон Скопје од 30 јуни, а исто така и воведување на нови летови од аеродромот од Мулуз Бал кон Охрид.   повеќе ...
Туристичкиот сектор од Македонија оствари B2B средби сo тур оператори од Франција
Во согласност со програмските активности на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот и промотивната кампања на Македонија како туристичка дестинација во Франција, АППТРМ организираше информативно патување за тур оператори и новинари од Франција.   повеќе ...
„Културен туризам Велико Трново„
Македонија учесник на меѓународен туристички саем - „Културен туризам Велико Трново„ и фестивал на туристички филм „On the East Coast of Europe”   повеќе ...
Македонија атрактивна за туристи од Јапонија, Јужна Кореја, Канада, Австралија, Израел...
Балканот, вклучувајќи ја и Македонија, во наредните шест години ќе биде туристичка дестинација број еден за Јапонија и Јужна Кореја.   повеќе ...
Првата група туристи од Данска допатуваа во Охрид
На традиционален начин – со погача, локум, ѓомлезе и ракија, синоќа беа пречекани првите туристи од Данска кои преку аранжмани на агенцијата „Вис-Пој“ од Охрид и оваа година ќе одмараат во Македонија, пренесува МИА.   повеќе ...
AdventureEDU“ обуки за туристичкиот сектор и стопанството
Денес 27.03 и 28.03, Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија во соработка со Проектот на експанзија на мали бизниси, финансиран од УСАИД и Интернационалната асоцијација за активен туризам (ATTA) одржуваат „AdventureEDU“ обуки за туристичкиот сектор и стопанството.   повеќе ...
Агенцијата за промоција и поддршка на туризам започна со одржување на состаноци со туристичкиот сект
На иницијатива и покана на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на 25.03 (вторник) во Охрид се оддржа работен состанок со туристичкиот бизнис сектор од југозападниот регион на Република Македонија.   повеќе ...
Нова туристичка атракција „Македонско село“
Новата туристичка атракција „Македонско село“, кое опфаќа 12 автентични куќи во архитектонки стил карактеристичен за различни региони во земјава, лоцирано во близина на манастирот „Свети Пантелејмон“, од април треба да биде отворено за посетители.   повеќе ...
Скопскиот аеродром меѓу топ 10 во Источна Европа
Аеродромот „Александар Велики“ во Скопје, за чиишто операции е одговорна „ТАВ Македонија“, обезбеди место меѓу најквалитетните 10 авиопристаништа во источна Европа на Светските аеродромски награди што неодамна се одржаа во Париз.   повеќе ...
Македонија атрактивна дестинација за шведскиот тур оператор “TUI Fly Nordic”
Туристичкиот потенцијал на Македонија претставен на последниот саем во зимската сезона “TUR Resemässan i Göteborg” кој се одржува во Гетеборг, Шведска.   повеќе ...
Македонија земја на богато културно и природно наследство промовирана на саемот за туризам во Москва
Четврта година по ред Агенцијата за поддршка и промоција на туризмот (АППТ) го претставува својот туристички потенцијал на саемот за туризам во Москва, Русија (MITT).   повеќе ...
Вински туризам: Пет дестинации што мора да ги посетат љубителите на вино
Онлајн магазинот Food and Wine објави листа на пет локации што мора да ги посетат љубителите на вино. Меѓу предлозите на дестинации за вински туризам, се наоѓа и Македонија.   повеќе ...
Голф туризам ќе се развива во Зелениково
Документацијата за изградба на голф терени е целосна и завршена, па сега бараме инвеститори, и преговараме со заинтересираните инвеститори, вели градоначалникот Груевски   повеќе ...
Македонија дел од најзначајната интернационална туристичка берза “ITB 2015”
Во организација на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, туристичките потенцијали на Македонија и оваа година се претставуваат на интернационалната туристичка берза “ITB 2015”. Туроператори, агенции, хотели, авиокомпании од 4-8ми март се во центарот на туристичкиот форум во Берлин, Германија.   повеќе ...
Ова се десетте причини да се посети Македонија
Популарната интернет страница Хафингтон пост објави 10 причини за да се посети Македонија, во кои се вели дека главни атракции на земјата се прекрасните езерски одморалишта, богатата историја, љубезните жители, но и поволните цени за странските туристи.   повеќе ...
Туристички, културни и гастрономски потенцијали на Македонија претставени на саемот за туризам во Б
Во организација на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот богата програма на Македонија, преку деновите на македонскиот туризам и промотивните настани успешно се претстави како туристичка дестинација на меѓународниот саем во Белград кој се оддржа од 19-22ти Февруари.   повеќе ...
Македонија домаќин на првата европска регионална конференција за активен туризам „AdventureNext – Ba
Денес, Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија одржа прес конференција на која објави дека Македонија ќе биде домаќин на првата европска регионална конференција за активен туризам „AdventureNext – Balkans“, која ќе се оддржи во Мај, 2016 година.   повеќе ...
Успешна промоција на Македонија како туристичка дестинација на саемот за туризам во Софија, Бугарија
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот и оваа година успешно ja претстави Македонија како туристичка дестинација на “HOLIDAY & SPA EXPO 2015” саем за туризам во Софија, Бугарија кој се оддржа од 12-15ти Февруари.   повеќе ...
Македонија земја на езера и богато културно наследство претставена на саемот за туризам “Brussels Ho
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот предводена од директорот, Кристијан Џамбазовски од 05 до 09 февруари 2015 година ја промовираше Македонија на интернационалниот саем за туризам Brussels Holiday Expo во Брисел, Белгија 2015 година.   повеќе ...
Полетиште за параглајдери во Галичица
Планината Галичица, која е една од најатрактивните локации за летање со параглајдер во Македонија, во текот на оваа година ќе добие уредено полетилиште и слетилиште за параглајдери. Ова е предвидено во рамки на проектот „Параглајдинг туризам“ кој Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот го реализира во соработка со УСАИД.   повеќе ...
Можност за промоција на приватен туристички сектор на macedonia-timeless.com
Агенцијата за промоција и поддршка на турзмот на Република Македонија официјално ја пушти во употреба новата интернет страна за промоција на туризмот на Републка Македонија - macedonia-timeless.com/macedonia.travel.   повеќе ...
Македонија земја на богато културно наследство промовирана на саемот за туризам во Истанбул, Турција
Успешно по четврти пат Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот учествуваше на “ЕМИТ” саем за туризам во Истанбул, Турција од 22-25ти Јануари, 2015.   повеќе ...
Најдобри Хотели во светот според Trip Advisor
Погледнете ја листата со најдобри хотели за 2014 спред стандардите на TripAdvisor   повеќе ...
Македонија тренд дестинација за финските туристи
Успешното и континуирано претставување на Македонија на нордискиот пазар, како и зголемениот број на туристи од Финска е причина повеќе за учество на најголемиот нордиски саем за туризам "Matka" кој се одржува во Хелсинки од 15 до 18 Јануари, 2015.   повеќе ...
Македонија како земја на езера и квалитетно вино промовирана на саемот за туризам во Утрехт, Холанди
Aгенцијата за промоција и поддршка на туризмот според програмските активности за 2015 година од месец јануари започнува со промовирање на туристичките потенцијали на Македонија и привлекување на потенцијални туристи со учество на интернационалните саеми за туризам.   повеќе ...
Шведски сомелиери во посета на Македонија
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот согласно програмските активности во 2014 година за развој на винскиот туризам во Македонија, во месец ноември организираше Инфо тура за сомелиери, блогери и угостители од Шведска.   повеќе ...
Најдобрите СПА центри и бањи во Македонија
На почетокот на декември од 2012 година па наваму се избираат најдобрите спа-центри и дестинации во земјава во рамки на манифестацијата Macedonian Spa Awards, која е дел од престижната манифестација во светски рамки Balkan Spa Awards.   повеќе ...
Туристичките потенцијали на Македонија претставени на интернационалниот саем за туризам во Измир, Ту
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот од 4ти до 7ми декември 2014 година ја промовираше Македонија и македонскиот туристички производ на интернационалниот саем за туризам Tavel Turkey, Izmir 2014.   повеќе ...
The Far Edge of Travel
Travelers have largely overlooked the Balkan region, long shrouded by a troubled past. But its enigmatic nature may prove to be its most potent drawing card.   повеќе ...
Македонија претставена на меѓународен форум за туризам- “Go2Balkan” во Софија, Бугарија
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на 26-ти Октомври, 2014 година ја промовираше Македонија на меѓународниот форум за туризам кој се одржа во Софија, Бугарија.   повеќе ...
Македонскиот туристички производ ќе биде претставен на интернационалниот саем за туризам World Trave
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот од 3-ти до 6-ти Ноември, 2014 година ќе ја промовира Македонија и македонскиот туристички производ на интернационалниот саем за туризам World Travel Market во Лондон, Англија 2014.   повеќе ...
Работната посета на АППТ на интернационалниот саем за Winter & Spa туризам во Нови Сад, Србија 2014
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот од 23-ти до 24-ти Октомври 2014 година ја промовираше Македонија на интернационалниот саем за Winter & Spa туризам во Нови Сад, Србија 2014 година.   повеќе ...
Македонскиот туристички производ претставен на интернационалниот саем за туризам JATA во Токио, Јапо
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот од 25-ти до 28-ми Септември, 2014 година ја промовираше Македонија на интернационалниот саем за туризам JATA во Токио, Јапонија 2014 година.   повеќе ...
Светски ден на туризмот
Агенција за промоција и поддршка на туризмот на сите туристички работници им го честита светскиот ден на туризмот со желби за понатамошен напредок и успеси во работата.   повеќе ...
Македонија дел од AdventureWeek Western Balkans „Недела на авантури – Западен Балкан“
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Р.Македонија во соработка со проектот на УСАИД за експанзија на мали бизниси и Интернационалната Асоцијација за Активен Туризам (Adventure Travel Trade Association - ATTA) организираа „Недела на авантури – Западен Балкан“.   повеќе ...
Холивудска продуцентска компанија, Infinity pictures and HMB (Hollywood Media Bridge) ќе снима кратк
Согласно програмските активности на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот во однос на активностите за промовирање на Македонија како атрактивна туристичка дестинација започна и соработката со Холивудскaта продуцентска компанија, Infinity pictures and HMB (Hollywood Media Bridge).   повеќе ...
Новинари од Србија и Франција во посета на Македонија
На покана на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија и во согласност со програмата за медиумска кампања во Србија за 2014 година, од 14-ти до 18-ти август беше организирана инфо тура за еминентни новинари од областа на туризмот во Србија.   повеќе ...
Jапонската телевизија Fuji снима филм за Mакедонија
Јапонска продукциска куќа започна со снимање на филм за Македонија со познатиор актер Seiichi Tanabe. Снимањето на документарно играниот филм започна на 29.07.2014 и во следните десетина денови ќе се опфатат повеќе локации низ Македонија   повеќе ...
ПРОЕКТ ЗА РАЗВОЈ НА ТУРИЗМОТ ВО ОБЛАСТА НА СЛОБОДНОТО ЛЕТАЊЕ СО ПАРАГЛАЈДЕРИ И ДЕЛТАПЛАНИ ВО РM
АППТМ – Агенција за промоција и Подршка на Туризмот на Македонија за основната цел има, иницирање на поинтензивен развој на туризмот во сите свои сегменти на и што поуспешно да ја промовира државата преку туризмот.   повеќе ...
Говор на директорот на АППТ Кристијан Џамбазовски во УТМС
Соработката со светската туристичка организација навлегува во фаза на многу конкретни и видливи активности кои започнуваат со организирање на обуки за професионалци од областа на туризмот во Македонија со помош на Светската туристичка организација.   повеќе ...
ДЕЛЕГАЦИЈА ОД СВЕТСКАТА ТУРИСТИЧКА ОРГАНИЗАЦИЈА(UNWTO) ЌЕ ЈА ПОСЕТИ РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА
Македонија ќе ја посети висока делегација од Светската туристичка организација преставувана од генералниот секретар Талеп Рифаи ,Изабел Гараи директор за Европа и Петар Јанек. Во рамките на посетата од 27.07 до 30.07.2014 година ќе бидат преставени туристичките можности и потенцијали на Македонија и разменети искуства кои ќе ја надградат понатамошната соработка.   повеќе ...
УСПЕШНО РЕАЛИЗИРАНА ОБУКАТА НА СВЕТСКА БАНКА ВО СОРАБОТКА СО АППТ
Светска Банка во соработка со Агенцијата за Поддршка и промоција на туризмот на Р.Македонија-АППТ организираше тематска обука за Tourism destination management organization. Обуките спроведени од Светска банка за Tourism destination management преставуваат одлична иницијатива за регионалните стратегии,   повеќе ...
Гастрономски и гурмански тури низ Македонија
Холандскиот водич за гурмански тури “Gosto travel”, е компанија која организира гастрономски патувања, а во својата понуда ја има и Македонија. Иницијативата за организирање на гурмански тури низ Македонија за холандските туристи започна со издавањето на готвачот на холандски јазик на Жаклина Темелковска насловен “Сеќавањата на македонската кујна”.   повеќе ...
Новинари од Турција во посета на Македонија
Претставници на Turkish airlines магазинот Sky Life и Bloomberg неделен бизнис магазин ќе бидат во четири дневна посета на Македонија. Истите имаа средба со министерот за транспорт и врски, г-дин Миле Јанакиевски, директорот на Агенцијата за промoција и поддршка на туризмот, д-р Кристијан Џамбазовски и директорот на МЕПСО, г-дин Синиша Спасов.   повеќе ...
Француски новинари во посета на Македонија
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија согласно програмата за медиумска кампања во 2014 година во месец јули организира Инфо тури за новинари од Франција.   повеќе ...
Tур оператори и новинари од Р.Бугарија во посета на Р.Македонија
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија организираше тридневна инфо тура за тур оператори и новинари од Р.Бугарија. Во работните простории на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот седум тур оператори од Р.Бугарија на 27.06.2014 година (четврток) одржаа B2B средби со претставници од туристичкиот сектор, туристички агенции и хотелијери од Македонија.   повеќе ...
Потпишан договор за соработка меѓу АППТ и Државниот Универзитет “Гоце Делчев”-Штип
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот-АППТ согласно програмските активности за 2014 година ги реализира активностите за поддршка на туризмот со цел збогатување на туристичката понуда и проширување на туристичкиот производ.   повеќе ...
Репортажи за Македонија ќе се снимаат за холандското ТВ шоу “Channel 3 Travels”
Согласно програмските активности за 2014 година, Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот започна соработка со холандската јавна радиодифузна асоцијација “BNN Network”.   повеќе ...
Финците ги занеме сјајот на Охридскиот бисер
Работиме напорно процентот на задоволни туристи од посетата на Република Македонија да надмине 90%. Директните средби со бизнис и туристичката елита при посетата на Хелсинки, Финска се мал дел од тие напори појасни Директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот (АППТ), г-дин Кристијан Џамбазовски.   повеќе ...
Европскиот ТВ канал АРТЕ ќе снима документарец за Македонија
Согласно програмсклите активности на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот во однос на организирање на Инфо тури за странски новинари, започна и соработката со европскиот ТВ канал АРТЕ.   повеќе ...
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Р.Македонија на средба со градоначалникот на општи
Директорот на Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот, Д-р Кристијан Џамбазовски во текот на вчерашниот ден оствари работна средна со градоначалникот на општина Охрид Никола Бакрачески и секторот за ТЛЕР.   повеќе ...
Презентирани туристичките потенцијали на Македонија пред бугарските туроператори
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на 29.05.2014 година организираше презентација во Р.Бугарија на која беа претставени туристичките потенцијали и капацитети во Македонија.   повеќе ...
Реализирани настани
Саеми за туризам 2013
Саеми за Туризам 2013 на коишто агенцијата ќе учествува со свој штанд  

 

соопштение за медиуми  |  галерија  |  повеќе
JETAIR Белгија 2013
АППТ им предлага на хотелите кои се во понудата на JetAir Белгија да ја разгледаат можноста да земат учество на овој настан.  

 

соопштение за медиуми  |  галерија  |  повеќе
Прва конференција за здравствен туризам
Агенцијата за промоција и поддршка на туризмот на Република Македонија во соработка со Министерство за здравство, Министерство за економија, Министерство за транспорт и врски, Стопанска комора за туризам, Туристичка комора на Македонија, Сојуз на стопански комори, Стопанска комора на Македонија ја организира Првата Конференција за развој на здравствениот туризам на Република Македонија.  

 

соопштение за медиуми  |  галерија  |  повеќе
 
1