logo

Агенција за промоција и поддршка на туризмот

 


Првите туристи од Бенелукс утре ќе пристигнат во Охрид

Проценките на „Корендон“ и на „ТУИ Аркетравел“ се дека во текот на летната сезона 2015 на охридската ривиера и во Македонија ќе летуваат некаде околу 25 илјади туристи од Холандија, Белгија и од Луксембург

 

   Со чартер-лет од Амстердам утре на охридскиот аеродром „Свети Апостол Павле“ треба да пристигне првата група туристи од државите на Бенелукс, кои летниот одмор ќе го минат на охридската ривиера. Станува збор за туристи што ќе летуваат преку аранжманите што ги нуди туроператорот „Корендон“, заедно со нивниот македонски партнер „Фибула травел“. Според најавите на домашните агенции, на 10 мај во Охрид ќе треба да пристигне и првата група туристи од Бенелукс преку аранжманите на туроператорот „ТУИ Аркетравел“.

 

 

Инаку, податоците на туроператорите за летувањето во сезоната 2015-та укажуваат на зголемување на интересот за летувањата во Македонија, со зголемена продажба на аранжманите за Охрид за некаде 30 проценти, споредено со истиот период минатата година. Предвидено е оваа сезона двата туроператори да оперираат со по три чартер-лета седмично, но со отворена можност да се воведат и четврти летови на двата туроператора, доколку се задржи високиот интерес на туристите од тој дел на Европа за летување во Македонија. Последните туристи од земјите на Бенелукс ќе заминат од Македонија некаде кон средината на октомври. Проценките на „Корендон“ и на „ТУИ Аркетравел“ се дека во текот на летната сезона 2015 на охридската ривиера и во Македонија ќе летуваат некаде околу 25 илјади туристи од Холандија, Белгија и од Луксембург.

 

Извор:

Телеграф.мк

Назад 

Креиран од irenat на 04.05.2015