logo

Агенција за промоција и поддршка на туризмот

 


Во јули за 16,1 процент повеќе странски туристи

Бројот на туристите во јули годинава  во Македонија изнесувал 119.742, а на ноќевањата 520.283. Во однос на јули лани статистиката евидентира раст на туристите за  11,7 проценти, а кај ноќевањата за 8,6 проценти.

Според Државниот завод за статистика, бројот на домашните туристи во јули годинава споредено со јули лани е зголемен за 7,5 проценти,  а на странските туристи за 16,1 процент. Кај ноќевањата на домашните туристи има зголемување од 7,7 проценти, а 11,2 проценти кај странските туристи. 

Во периодот јануари-јули годинава, во однос на истиот период од претходната година, бројот на туристите е зголемен за 7,9 проценти, при што кај домашните туристи има зголемување за 0,7 проценти, а кај странските за 12,6 проценти. Во тој период е зголемен бројот на ноќевањата за 4,8 проценти, кај домашните туристи за 2,1 процент, а кај странските за 8 проценти.

 

Извор: sitel.mk

Назад 

Креиран од irenat на 14.09.2015